Начало АРХИВ

АРХИВ

ВЪЗРАЖЕНИЕ СРЕЩУ СТРОЕЖА НА МИНИ ВЕЦ-ОВЕ НА ВОДОПРОВОДНАТА МРЕЖА НА ОБЩИНА РАКИТОВО

v\:* {behavior:url(#default#VML);} o\:* {behavior:url(#default#VML);} w\:* {behavior:url(#default#VML);} .shape {behavior:url(#default#VML);} Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Table Normal"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;}

ДО

КМЕТА

НА ОБЩИНА РАКИТОВО

 

ОТНОСНО: Издадени разрешения за строеж на мини ВЕЦ-ове по питейните водопроводи в Ракитово

 

 

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН КМЕТЕ,

 

Водопроводите в Ракитово в по-голямата си част са строени след допитване до населението за набиране на средства като самооблагане и с доброволния труд на цялото население. Информацията за издадени разрешителни за строеж на мини ВЕЦ-ове обезспокои силно членовете на Сдружение „СУТКЯ” и гражданите. На заседание на Управителния съвет на Сдружението въпросът беше обсъден и беше взето решение да се предложи на Община Ракитово да преразгледа издадените разрешителни за строеж на всички фирми.

Решенията са вземани от предишни ръководства на Общината. В момента Вие не носите отговорност за тях. Ако не направите всичко, необходимо за недопускане на намеса във водопроводната система на общината, за бъдещото поколение, което ще пие тази вода, Вие също ще носите отговорност.

ГОСПОДИН КМЕТЕ,

Предлагаме и настояваме да бъдат отменени всички издадени разрешителни за строеж на мини ВЕЦ-ове по водопроводите на Ракитово, Костандово и Дорково. Считаме, че специалистите от общината ще намерят най-добрия и благоприятен за общината начин за прекратавяне на съществуващите договорни взаимоотношения. В момента още няма построено нищо и това е най-благоприятният момент за недопускане на никакви съоръжения по водопроводите. Общината до момента е отстояла правото си да стопанисва сама водопроводите и не трябва да бъде допускани никакви фирми до този жизнено важен ресурс за хората.

Сдружение „Суткя” е готово да събере подписка с искане за общински референдум по въпроса за питейната вода.

Уверени сме, че ще намерите най-точните решения и предварително благодирами за Вашата съпричастност към проблемите на хората от общината!

С УВАЖЕНИЕ:

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА УС:

(Св. Т опчиев)

 

Относно изграждането на мини ВЕЦ–ове

 

 

              ДО

Изх №1/03.01.2012 г.

КМЕТА НА                        ОБЩИНА РАКИТОВО     

ГР. РАКИТОВО

           

 

Господин Кмете,

 

Членовете на Сдружение „СУТКЯ” и обществеността на Ракитово са силно обезпокоени от информацията, че се изграждат мини ВЕЦ–ове на довеждащите питейни водопроводи до Ракитово. Хора са виждали, че вече се изграждат съоръжения, наречени байпас, на водопроводите преди водоемите над Ракитово.

            Ние считаме, че монтажът на подобни съоръжения трябва да се разрешава след  допитване и съгласие от населението на Ракитово. Това касае всички нас и нашите деца. Ние се гордеем, че пием най-хубавата изворна планинска вода в България. От този момент нататък водата ни вече няма да е същата и може би дори няма да става за пиене, а само за миене. Не ни е известно някой да е питал хората, преди да разреши строителни дейности, които засягат пряко здравето на всички. И ние ли, благословените от Бога да живеем ва такова място, трябва като жителите на големите градове да си купуваме минерална вода? И как да обясним на идващите посетители на Ракитово, че водата ни не става за пиене?

           

Господин Кмете,

 

Членавете на Сдружение „СУТКЯ” настояват да се даде пълна информация дали има дадени разрешения и подписани договори за изграждане на такива съоръжения по водопроводите на Ракитово. Ако има такива разрешения и договори, то кой ги е подписал без да попита хората на Ракитово?

            Надяваме се Вие, ръководството на общината в момента, да бъдете съпричастни към тревогите на живеещите в Ракитово. Предварително благодарим за информацията, която ще подготвите за нас и за проявеното разбиране.

 

 

                                                                 С уважение:

                                                                 Председател на УС:.....................................

                                                                                                     /Свилен Топчиев/

 

ПОКАНА ЗА ОБЩО СЪБРАНИЕ НА СДРУЖЕНИЕТО

Управителният съвет на Сдружение "Суткя" свиква Общо събрание на

Сдружението на 4.07. (понеделник) от 1730 часа в залата на

Общински съвет.

Последна промяна ( Четвъртък, 04 Февруари 2016г. 18:06ч. )

Продължение...

 

КОМПЛЕКСНО ПРЕДЛОЖЕНИЕ ЗА РАЗВИТИЕ НА ВЪЗМОЖНОСТИ ЗА АЛТЕРНАТИВЕН ТУРИЗЪМ В РАЙОНА НА БАТАШКА ПЛАНИНА (ВЕЛИНГРАД, РАКИТОВО И БАТАК)

ПРЕДЛОЖЕНИЕТО ВКЛЮЧВА ПОДБОР, ИНВЕНТАРИЗАЦИЯ И  МАРКИРАНЕ НА ПЪТЕКИ ЗА ПЕШЕХОДЕН И ВЕЛО ТУРИЗЪМ В РАЙОНА, КАКТО И ИЗДАВАНЕТО НА ХАРТИЕНИ И ЕЛЕКТРОННИ НОСИТЕЛИ НА ТУРИСТИЧЕСКА ИНФОРМАЦИЯ – ПЪТЕВОДИТЕЛ И КАРТА

 

Целта на настоящото предложение е да бъдат направени стъпки към подобряване състоянието на маршрути за пешеходен и вело туризъм в разглеждания район и да бъдат издадени хартиени носители на информация за съответните маршрути.

Смятаме, че с постигането на тази цел  ще бъдат подобрени значително условията за практикуване на алтернативен туризъм в района и съответно ще бъдат привлечени любители на този вид туризъм от България и чужбина.

Целеви групи:

организирани и неорганизирани туристи;
туристически фирми;
хотелиери:
деца и ученици;
местна общност.

За постигане на тази цел предлагаме да бъдат реализирани следните дейности:

1.       Определяне на значими и приоритетни туристически обекти в района

2.       Определяне на маршрути, които свързват населените места в района с тези обекти

3.       Инвентаризация (оглед) на състоянието на подбраните обекти и маршрути

4.       Подновяване на туристическата маркировка и полагане на нова (при установена необходимост)

5.       Монтиране на пейки по протежение на подбраните маршрути

6.       Представяне на събраната информация за обектите и маршрутите посредством пътеводител и туристическа карта

7.       Изработване на информационни табла, представящи информация за съответните обекти, маршрути и възможности за алтернативен туризъм в района.

 

Интересни / Приоритетни обекти:

 

В района на Ракитово – Кулата / Градот, базилика Николица, Пашино бърдо, пещера „Лепеница”, Джурковица, Ремово, Пелевата кула, връх Сютка, Янева скала, Кулата „Калинка”, Мел, Ушите, Селци, крепост „Цепина”, Жълтата скала, връх Здравец, Алков камък,

 

В района на Велинград – връх Острец, Славееви скали, Бялата скала – Кладова, Елин връх, Градот, Станиловец, Стария чарк, Гергевана, Стража, Калето, Клептуза, Маркови скали, Брези, пещера „Лепеница”, връх Сютка

 

Маршрути до тези обекти

 

Ракитово:

 

1.       Ракитово – Николица - вилна зона – Кулата / Градот – Мачева кория – Ракитово с помощен вариант (Мачев кладенец – Вилна зона).

2.       Ракитово – Николица - Парка – Варниците – Дронтовица – Тумбевица – П.Бърдо – Дронтовица - Ракитово

3.       Ракитово – Пашино бърдо – Чемериков чаир – връх Сютка – Качаков чарк – Ракитово

4.       Ракитово – Часовника – Янева скала – Цигов чарк – Кулата „Калинка” – Ракитово

5.       Ракитово – Ремово (транспорт) – пещера „Лепеница”

6.       Ракитово – Блатца – Брези – Меча дупка – Петльова скала – Клептуза –Велинград с вариант за изкачване до Блатца през м. Пелева кула

7.       Костандово – връх Мел – Ушите – Коиле – Цигов чарк

8.       Костандово – Главата – Алков камък – Костандово

9.       Костандово – връх Здравец – крепост „Цепина” – Жълтата скала – гара Цепина с вариант за тръгване от гара Костандово

10.   Дорково – м. Селци – Костандово с вариант удължение към  м. Дъното (яз. Батак)

 

Велинград:

 

1.       Велинград – Вазова поляна – вр. ОстрецВодни камък – Света Петка – Юндола

2.       Велинград – Гергевана – Славееви скали – Самара – Локвата – Юндола

3.       Велинград – Гергевана – Самоводица – Бялата скала – Кладова (с отклонение от Самоводица към Елин връх)

4.       Велинград – Градот – Извор – Станиловец – Велинград

5.       Велинград – Стража – Калето – гара Костандово (с връзка към маршрут за крепост Цепина)

6.       Велинград – Просце (с отклонение към Лепеница)– Атерова поляна – Брези – Блатца – Ракитово

7.       Велинград – Сертьова чука – Чадъра – Биндер – връх Голяма Сютка

 

 

Кой участва в дейностите?

 

Сдружение „Суткя” – Ракитово

Сдружение „Байкария” – Велинград

Участници в курс за планински водачи към общини Велинград и Ракитово
Общини Велинград и Ркитово
Заинтересовани страни

 

Какво е необходимо?

 

Дейности 1 – 3 ще бъдат реализирани на доброволни начела от представители на горепосочените организации.

Дейност 4 – ще бъдат реализирани на доброволни начела от представители на горепосочените организации. Необходими са средства / материали за маркиране, храна и транспорт. Това включва боя, табели, пирони, режйини разходи.

Дейност 5 - ще бъдат реализирани на доброволни начела от представители на горепосочените организации. Необходими са средства / материали за храна, транспорт и дървен материал / пирони.

Дейност 6 – необходими са средства за дизайн, предпечат и печат на пътеводител и карта

Дейност 7 – необходими са средства за дизайн и печат на таблата.

 

Колко струва?

 

При заявена готовност от страна на всички заинтересовани страни ще бъде разработен подробен план – бюджет за остойностяване на посочените по-горе дейности

 

Срокове за изпълнение

 

3 месеца. Препоръчителен период: Март – Май 2011 година с цел наличие на маркирани маршрути и печатни материали преди започването на активния летен сезон 2011 г.

 

 

НАСТОЯЩОТО ПРЕДЛОЖЕНИЕ Е ИЗГОТВЕНО ОТ СДРУЖЕНИЯ „БАЙКАРИЯ” И „СУТКЯ”

Последна промяна ( Неделя, 20 Февруари 2011г. 20:42ч. )

 

Обучение по пещерно дело


От 1 до 7 юли 2010 год. в Ракитово се проведе обучение по пещерно дело. Организирано е от Сдружение „Суткя” съвместно с Българската федерация по спелеология във връзка с 80 години организирано пещерно дело в Ракитово.

Продължение...

 
<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 Следваща > Край >>

Страница 4 от 5
Реклама
Банер