Начало Инициативи Втората национална пещерна експедиция „Терра Бесика’2013”

Втората национална пещерна експедиция „Терра Бесика’2013”

Втората национална пещерна експедиция  „Терра Бесика’2013”

в района на гр.Ракитово

 

От 29 август до 1 септември 2013 г. в  района на гр. Ракитово, област Пазарджик,  се проведе втората поред Национална пещерна експедиция „Терра Бесика – 2013”. Тя се явява  втората по рода си експедиция, органазирана от пещерняците от Сдружение Суткя под патронажа на  Българската федерация по спелеология. В проявата  взеха участие 22 души от 7 пещерни клуба:

 • „Суткя” – Ракитово;
 • „Хеликтит „– София;
 • „Змеева дупка „– Трявна;
 • „Дервент „– Велико Търново;
 • „Кейвинг” – София;
 • „Черни връх „– София;
 • „Бесапара „– Пещера.

Базовият лагер на експедицията бе във вилата на Държавно горско стопанство – Ракитово в местността Качаков чарк. Това място е избрано, защото е равно отдалечено от основните обекти за проучване, а именно водната пещера Тупаров чарк и пещерата Лепеница. Освен това до мястото на лагера се пътува по асфалтов път. Вилата е водоснабдена и електрифицирана, а към нея има и беседка с барбекю. Освен във вилата, участниците можеха да нощуват и на палатки, но предвид надморската височина – 1200 м. и сутрешното застудяване  повечето избраха уюта на вилата.

Домакините от Суткя поставиха за решаване пред участниците две основни задачи:

 • Докартиране на  некартирани участъци в пещерата Лепеница;
 • Проучване и по възможност картиране на пещерата Тупаров чарк и пещерите около нея.

Здравко Иванов от Пещерен клуб „ Хеликтит” предостави информация за номерирана, но некартирана пещера - дупка в района на месността Тупаров чарк. Тя бе локалазирана и картирана.

Най-голямо предизвикателство бе пещерата Тупаров чарк, защото имаше предположение, че зад  сифона в края й има галерии. В тази връзка част от участниците в експедицията, под ръководството на Георги Срънчалиев, Алексей Жалов и Ваньо Гьорев проучиха възможностите за проникване зад сифона в началото на пещерата. За да се мине през съществуващия просвет между тавана и водното ниво бе осигурен неопренов рибарски гащеризон, с който пещернякът от Суткя Стойчо Зарев проникна зад сифона. Преминати бяха 50 метра и се достигна до езерна зала, зад която пещерата продължава. За проникване нататък е необходим неопренов костюм или хидрокомбинезон, с каквито некой от участниците не разполагаше. Новите части на пещерата Тупаров чарк бяха само измерени, но не картирани, защото наличната екипировка бе само за 1 човек. По-нататъшното проучване и картиране на пещерата е предстояща задача  на пещерняците от сдружението.

Докартирането на пещерата Лепеница бе наложително. Картният материал, осигурен от заведущият Главната картотека на пещерите в България Здравко Иванов показа, че има документи, отразяващи картиране на първия воден етаж през 1960 година, но в наличните скици няма мащаб и е непълен. Експедицията, водена от инж. П. Трантеев през 1970-1972 г. е картирала само 750 метра от втория сух етаж и е показала подходите към водния етаж и към третия горен етаж. По време на настоящата експедиция бе решено да се използва картата от 1970-72 година, която има мащаб и отговаря на изискванията и да се продължи с картирането на пещерата. В този смисъл задачите бяха:

 • Пълно ново картиране на първия воден етаж;
 • Докартиране на галерии от втория сух етаж и подхода към горния трети етаж на предварително набелязани точки на 200 м. по втория сух етаж;
 • Докартиране на втория сух етаж на предварително набелязани точки на 400 м.;
 • Докартиране на втория сух етаж от 750 м. до края на пещерата – още около 300 метра.

Бяха формирани две групи за картиране:

 1. Първа група, водена от Здравко Иванов с помощници инж. Стефка Нейчева и Свилен Топчиев;
 2. Втора група, водена от инж. Мирослава Рударска с помощници Антон Генков, Георги Срънчалиев и Тодор Тотев.

Първата група започна картиране на първия воден етаж от началото и картира около 200 метра. Втората група докартира набелязаните части от втория сух етаж на 400 метра, извърши картиране от 420-тия метър на първия воден етаж към края на пещерата до възможното за проникване без неопренов костюм – около 150 метра и обратно от 420-тия метър на първия воден етаж към входа на пещерата около 25 метра.

Общо двете групи картираха около 500 метра от първия воден етаж. Останаха некартирани около 200 метра от този етаж – от около 200-тия метър до 420-тия метър. Това предстои да бъде извършено в рамките на бъдеща експедиция. Очевидно първия воден етаж не е около 270 метра, според досегашниете сведения, а е с дължина над 570 метра. Това налага допълнителни проучвания на пещерата Лепеница, която вече е с дължина около 2 км. В момента данните от картирането се обработват  и копие от картираните участъци ще бъдат представени след сглобяването на съответните карти.

За успеха на пещерната експедиция „Терра Бесика – 2013” спомогна и добрата организация от страна на екипа от Сдружение Суткя – Ракитово. Вечерите на беседката на Качаков чарк се превърнаха в място за споделяне и обсъждане на всичко, случило се през деня. Петя Чолева и Елена Божанова от Суткя осигуриха за тези срещи пред камината топла храна. Дойдоха и ракитовци, почиващи на близките вили в месността Ремово. Резултатите от Втората национална пещерна експедиция развълнуваха ракитовци и живеещите в Чепинско.

Свилен Топчиев

 

Последна промяна ( Сряда, 02 Октомври 2013г. 20:31ч. )

Реклама
Банер